best website templates

Kuvakausi

Valokuvaus kuvan aikakautena

Mobirise

22.9.2019 sticky
Elderblogi valokuvauksesta. Käsittelen valokuvauksen merkitystä, etenkin markkinoinnin ja viestinnän kuvituksena.

Mobirise

8.11.2019 Kuvanvalmistusta

No niin, tähän värihallinnan jatkoon vierähti sitten kokonainen kuukausi. Uskomatonta tämä ajan kulumisen nopeus.

Kuvanvalmistus eri jakelukanaville

Kuvia julkaistaan sähköisenä, tulostettuna ja painettuna. (Unohtuiko vielä jokin...?) Jokaista varten tarvitaan erilainen tiedosto. Versiot tehdään kopioimalla kuvaoriginaali kuvapankista ja tekemällä muutokset kopioon. 
Hyvä käytäntö on sijoittaa valokuvat kuvapankkiin JPG tai TIF-muodossa, 8 bittisinä, alkuperäisen kokoisina, väriprofiilina AdobeRGB tai ProPhotoRGB. Jos kuva tulee sRGB:nä, tai CMYK:nä, niin sitten sellaisenaan.

Prosessin hallinta on helppoa kuin terveelliset elämäntavat!

Kuvapankkiin tallennetaan valokuva-originaalit. Originaaliin ei tehdä muutoksia, se kopioidaan ja kopiosta tehdään tarvittavat versiot.

Kirjapainoon painotyön kokoa ja painomenetelmää vastaava CMYK-tiedosto.

Mobirise

Verkkoon nopeasti latautuvat, riittävän korkeatasoiset ja lähtötilanteessa oikean väriset valokuvat.

Tulostamiseen tulostuskokoon riittävän suuri, tulostimen värialan kattava tiedosto.

Valitse tiedostomuoto, muuta kuvakoko tulostuskoon mukaiseksi, tallenna uudella nimellä, pläjäytä menemään.

Verkkoon

Tiedostomuoto JPG. PNG jos tarvitaan läpinäkyvä tausta. Kuvan väriprofiili sRGB. 
Kuvan koko tarvittavan mukaan. Esimerkiksi 5K 27" näytön koko leveydelle korkeintaan 2800 pikseliä. Liian suurten kuvien käyttö vain hidastaa kuvan latautumista, eikä suuresta koosta ole mitään hyötyä. 

Kirjapainoon

Kirjapainoon painomenetelmän mukainen CMYK-tiedosto. Paras tapa muuntamiseen pyytää kirjapainosta JobOptions-kansio. Jos tarvitaan useaan paikkaan, niin valitaan sopiva FOGRA.
Kuvakoko lasketaan painotuotteen mukaan. Arkkipainokoneen 150 dpi rasterille tarvitaan 300 ppi. Jos painetun kuvan leveys on 10 cm, pikseleitä 4 x 300 = 1200 pikseliä.

Tulostamiseen

Tulostuslaitteita on jos minkälaisia. Tulostajalta saa tarkat speksit, mutta vähän osviittaa:
Suuret tulosteet tulostetaan 72 dpi tai sitä vähäisemmällä pistemäärällä. Tarvittava kuvan pikselikoko lasketaan kuten kirjapainoonkin. Julistekokoinen tuloste, 75x100 cm, tulostus 72 dpi, kuvan pikselitiheys 150 ppi =
40 x 150 = 6000 pikseliä.
Pieniin tulosteisiin ei tarvitse laskea pikselimääriä, kameroiden natiivit pikselimäärät ylittävät tulostimen max dpi-arvot.

10.10.2019 Värihallintaa

Lyhyt johdanto valokuvan tummuuden, kontrastin ja värin toistoon.

Värihallinta oli ennen suljetussa ketjussa. Mainosvalokuva kuvattiin diafilmille kirjapainoa varten. Repro muutti kuvan kirjapainolle sopivaksi värierotteluksi.

Nykyisen avoimen ketjun kuvajakelussa katselulaite saattaa olla mikä tahansa, painetusta julkaisusta kannettavan tietokoneen 7 bittiseen monitoriin.

Usein ajatellaan värihallinnan ratkaisseen kuvan tummuuden, kontrastin ja värin toiston ongelmat.
Osittain kyllä, mutta täydellistä ketjua joudumme vielä odottamaan.

Värihallinta perustuu värihallittuun ohjelmistoon ja vedostuslaitteeseen, kuten monitoriin. Ohjelmisto liittää kuvaan profiilin jota muut värihallitut ohjelmistot osaavat lukea. Profiili kertoo vedostimelle kuinka värit tulee näyttää. Kuvanvalmistuksessa profiili seuraa kuvaa ja jokaisessa vaiheessa tummuus, kontrasti ja värit toistuvan riittävän samanlaisina.

Koska avoimessa ketjussa katselulaitetta tai ohjelmaa ei tiedetä, täydellinen värihallinta on mahdotonta. Ratkaisuna - täydellistä odotellessa - on kompromissi, tehdään keskimäärin eri laitteilla kohtuullisesti vedostuva tiedostoversio.

Alempana hyväksi havaitsemani tiedostomuodot eri jakelukanaviin.

Tiedostomuoto ei yksin riitä, myös kuva on valmistettava jakelukanavaa varten. Siihen palaan jatkossa.
Mobirise

Kirjapaino

JPG tai TIF, RGB, 300ppi, AdobeRGB

Mobirise

Verkko

JPG, RGB, sRGB, julkaisukoon mukaan pitkä sivu 640, 780, 1780 tai 2640 pikseliä.

Mobirise

Verkko, läpinäkyvä tausta

PNG, sRGB, pikselikoko julkaisukoon mukaan.

2.10.2019 Henkilökuvaus ja kuvankäsittely. Kaupallisten henkilökuvien tarkoitus on myydä - ideaa, palvelua, tuotetta - siksi niiden kuvankäsittelyyn kannattaa sijoittaa työaikaa. Henkilöstökuvatkin ovat kaupallista aineistoa. "Miltä näytämme! Haluatko tulla nähdyksi tässä seurassa"? Paljonko retussia tarvitaan riippuu kuvattavasta, kuvan jakelusta ja kohderyhmästä. 

Kuvankäsittelyä ei pidä sekoittaa valokuvaajan tyyliin. Kaltaisellani perinteisellä ammattivalokuvaajalla ei ole yhtä tyyliä vaan tuotan asiakkaan tilaamia valokuvia.

Itsestään ohjautuvat AI-sovellukset eivät vielä ole lähelläkään kuvankäsittelyohjelmalla, ihmisen silmän avustamana tehdylle retusoinnille. Photoshop on kehittynyt 15-vuodessa valtavasti, mutta edelleen silloiset työvälineet ovat kovassa käytössä.

Allaolevissa esimerkkikuvissa pyrin näyttämään kuinka helppoa kuvan muuntelu kuvankäsittelyssä on. Ja miten eri renderoinnit eivät vaikuta kuvan tyyliin lainkaan.

Sarjan tarkoitus ei ole osoittaa hyvää tai huonoa lopputulosta.

Valokuva asiakkaani henkilöstökuvauksesta 2019. Kahden päivän kuvaus, jokaiselle kuvattavalle varattu aikaa viisi minuuttia.

30.9.2019 Jokaisella on määränsä

Turhautumisen hetkellä suoritan prosenttilaskuja

1

1/99

Yksi sadasta ideasta kannattaa toteuttaa.

2

20/80

20% kuvauksista vie 80% työajasta.

3

50/50

Onnistunut kuvaus on 50% suunnittelua, 50% tuotantoa.

4

0

Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä.
25.9.2019

Äärikeskustelu, markkinointiviestintä ja ikonografia

Tämä kirjoitus on poistettu. YK:n kokous, Greta ja Trump tekivät siitä samantien vanhentuneen. 
Maailma muuttuu Eskoseni, ja nopeasti. Ehkä palaan aiheeseen myöhemmin, ehkä en.

 


Mobirise

24.9.2019

Kun kaikki tietävät, kukaan ei tiedä. Mutta kun kaikki tietävät kaikkien tietävän kaikki tietävät.

Onko tämä sanaleikki?

Ei, ei, vaan totta ilman leikkiä. Vaikka kaikki tietävät asian X, on kuin kukaan ei tietäisi. Vasta kun kaikki tietävät muidenkin tietävän, kaikki myöntävät tietävänsä. 
En halua esimerkillä nostaa mitään tikun nokkaan, mutta Nuorisosäätiö tulee ensimmäisenä mieleen.

Ja kuinka valokuva liittyy...?

Markkinoinnin kuvituksessa käytetään yleisiä kliseitä. Vaikkapa työnteon kuvaaminen: se on energistä, aktiivista, iloista, nuorekasta ja sen sellaista.
Katsoja käsittää ettei työskentelyä kuvata totuudenmukaisesti vaan pyritään luomaan käsitystä toimijasta.
Kaikki siis tietävät etteivät kuvat esitä todellisuutta. Kaikki myös tietävät kaikkien tietävän. Kukaan ei pety kun uudessa työpaikassa ei jatkuvasti kimpassa syvennytä excel-taulukkoon tai heitetä läppää kahviautomaatilla.

Kliseitä parjataan, mutta ne auttavat ymmärtämään viestin paremmin. Klisee valehtelee, mutta totuudenmukaisesti. 

Mutta joskus on syy ja aika rikkoa vanha ja luoda uusia ikonografioita. Tähän palaan.

22.9.2019. Sakari Pälsi oli oikea monitoimimies. Kansantieteilijä, kirjailija, valokuvaaja; matkailija aikana jolloin matkustaminen oli kallista ja vaivalloista. Itselleni on Pälsiltä jäänyt - jukupliutin lisäksi - mieleen kehoitus: Näppäilkää hyviä kuvia! 
Se on annettu aikana jolloin kameraseurat ja niiden edustaman "taiteellinen" valokuvaus oli - ei toki taidetta, mutta varakkaiden herrojen kunniallinen harrastus kuitenkin. Näiden harrastajien mielestä tavalliset ihmiset ottivat turhanpäiväisiä "laatikkokamerakuvia".

1910-1920-lukujen suositut harrastelijoiden piktoriaaliset pläjäykset ovat pääosin kadonneet historian noloon hämärään. Tavallisen elämän kuvat kiinnostaisivat taiteellisia enemmän, mutta  valitettavasti harva harrastelija piti niiden näppäilyä tarpeellisena.

Mitä on näppäily? Se on ohimenevän hetken pikakuvausta. Vastakohtana huolelliselle sommittelulle, rajaukselle sekä etenkin vastakohtana viime vuosisadan alun symbolismille ja kuviin kätketyille allegorioille.

Tänään eivät näppäilyn vastakohtana ole harrastelijoiden taideluomat vaan valokuvat sosiaalisessa mediassa.
Ei ole mitään väärää rakentaa epätodellista FB tai Insta-kuvamaailmaa, koska se on brändäystä ja markkinointia. Mutta mikä on niiden kuvien arvo tulevaisuudessa? Väitän, että aidot, totuudenmukaiset valokuvat tulevat olemaan paljon arvokkaampia. 

Näppäilkää siis hyviä kuvia! Ja säilyttäkää ne. Mikä nyt näyttää arvottomalta, saattaa 20-vuoden kuluttua olla muistamisen arvoista.

Digikuvien säilytystila on joko ilmaista tai edullista. Kun puhelimen muisti täyttyy älä deletoi vaan siirrä pilveen.


Mobirise